Muslimanska Europa

Hoće li Europa pripasti muslimanima?

prijevod članka Daniela Pipesa

“Europa sve više postaje provincija islama, kolonija islama.” To izjavljuje Oriana Fallaci u svojoj novoj knjizi, La Forza dalla Ragione, ili “Snaga Razuma.” Čuvena talijanska spisateljica je u pravu: drevno kršćansko uporište Europa vrlo brzo ustupa mjesto islamu.

Dva su glavna čimbenika koji doprinose ovom razvoju koji će protresti svijet:

  • Pad kršćanstva. Europa je sve više post-kršćansko društvo, sa sve slabijom povezanošću sa svojom tradicijom i svojim povijesnim vrijednostima. Broj aktivnih kršćanskih vjernika je u zadnje dvije generacije toliko opao, da neki promatrači Europu zovu “novim tamnim kontinentom.” Analitičari procjenuju britanske džamije već danas svakog tjedan prime više vjernika nego Crkva Engleske.
  • Anemična stopa rađanja. Europljani domoroci izumiru. Kako bi se populacija održala, potrebno je da u prosjeku svaka žena rodi 2.1 dijete; u Europskoj Uniji, ukupna stopa je za jednu trećinu manja od toga, trenutno iznosi 1.5 i pada. Jedna studija pokazuje kako će se, ako se trenutni demografski trendovi nastave, a imigracija zaustavi, današnja 375 milijunska populacija do 2075. godine smanjiti na samo 275 milijuna. Kako bi zadržala svoju radno sposobnu populaciju na istoj razini, EU svake godine treba 1.6 milijuna useljenika; kako bi zadržala trenutni odnos zaposlenih i umirovljenih, Europi je potrebno nevjerojatnih 13.5 milijuna useljenika godišnje.

Tako nastalu prazninu popunjavaju islam i muslimani. Kako kršćanstvo u Europi posrće, tako je islam robustan, nametljiv i ambiciozan. Europljani u kasnoj dobi imaju premalo djece, muslimani se množe u velikim brojevima dok su još mladi.

Trenutno se muslimanima izjašnjava negdje oko 5% EU, ili gotovo 20 milijuna osoba; ako se trenutni trendovi nastave, taj broj će do 2020. godine deseći 10%. A ako nemuslimani oduče pobjeći od novog islamskog poretka, kao što se čini vjerojatnim, (naš) kontinent bi mogao biti većinsko muslimanski unutar svega nekoliko desetljeća.

Kada se to dogodi, veličanstvene katedrale postat će samo tragovi prethodne civilizacije – barem dok ih saudijskoliki režim ne pretvori u džamije, ili dok ih talibanoliki režim ne digne u zrak. Velike nacionalne kulture – talijanske, francuske, engleske i druge – vjerojatno će uvenuti, bivajući zamijenjene transnacionalnim muslimanskim identitetom koji miješa i spaja sjevernoafričke, turske, podkontinentalne i druge elemente.

Teško da je ovo predviđanje novo. 1968. godine, britanski političar Enoch Powell dao je svoj poznati govor Rijeke krvi, u kojem je upozorio da, dopuštajući prekomjerno useljavanje, Ujedinjeno Kraljevstvo “baca cjepanice na svoju vlastitu lomaču.” (Ove riječi su zaustavile dotad obečavajuću karijeru) Francuski pisac Jean Raspail 1973. godine je objavio Camp of the Saints (Logor Svetaca), novelu koja oslikava Europu koja pada pod ogromnim, nekontroliranim useljavanjem sa indijskog podkontinenta. Rezignirana preobrazba regije iz jedne velike civilizacije u drugu, koja je upravo u tijeku, bez primjera je u ljudskoj povjesti, a to ignoriranje ovakvih glasova čini lakim.

Još uvijek postoji šansa da se ova transformacija ne ostvari, ali, kako vrijeme prolazi, vjerojatnost za to je sve manja. Evo nekoliko mogućih načina na koje bi se ovu transformaciju moglo zaustaviti:

  • Promjene u Europi koje vode oživljavanju kršćanske vjere, povećanju broja rađanja ili kulturnoj asimilaciji imigranata; takvi razvoji su teoretski mogući, ali je teško zamisliti ono što bi trebalo dovesti do njih.
  • Modernizacija muslimana. Iz razloga koji još nisu do kraja istraženi (Edukacija žena? Pobačaj na zahtjev? Odrasli koji su previše obuzeti sobom da bi se odlučili imati djecu?), modernost vodi drastičnom padu stope rađanja. Isto tako, ako se muslimanski svijet modernizira, privlačnost preseljenja u Europu će nestati.
  • Useljavanje iz drugih izvora. Latinoamerikanci bi, budući kršćani, Europi više ili manje dozvolili da zadrži svoj povijesni identitet. Hindusi i Kinezi bi povećali raznolikost kultura, čineći tako islamsku dominaciju manje vjerojatnom.

Trenutna kretanja pokazuju kako će se islamizacija zaista dogoditi, jer Europljani nalaze previše napornim imati djecu, previše im je naporno zaustaviti ilegalnu imigraciju, pa čak i promjeniti izvore svojih useljenika. Umjesto toga, oni se odlučuju na nezadovoljno mirenje sa situacijom, na civilizacijsku senilnost i lobotomiju.

Europa je istovremeno dosegla nove visine mira i napretka i pokazala svoju nesposobnost da održi samu sebe. Jedan demograf, Wolfgang Lutz, primjećuje: “U svjetskoj povijesti još nije zabilježen negativan moment na tako velikoj skali.”

Je li neizbježno da najbriljantnije uspješna civilizacija također bude prva i u opasnosti od urušavanja zbog nedostatka kulturnog identiteta i podmlatka? Ironično, čini se da stvaranje izuzetno poželjnog mjesta za život može istovremeno značiti i recept za samoubojstvo. Ljudska komedija se nastavlja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: