Građanski rat u Europi – rat o kojem mediji šute

U pariškom predgrađu Epinay-sur-Seine, 13. listopada 2006. policijski službenik je hospitaliziran nakon što je pogođen kamenom u lice. Prema policijskom sindikatu, policajac je zajedno sa svojim kolegama upao u zasjedu u kojoj ih je okužilo oko 30 mladih ljudi, od kojih su neki nosili maske. Mladež je svojim automobilima blokirala policijsko vozilo i bacila suzavac na policajce. Dva policajca su pucala u zrak, nakon čega su uspjeli pobjeći.

Slični se izgredi redovito događaju. Ove godine ranjeno je već 2500 policajaca. Tabu napadanja policije očito je razbijen. Čini se da je nekome cilj ovog Ramadana ubiti barem jednog policajca. Francuska policija je također diljem cijele zemlje protekli mjesec svaki dan bilježila 10 do 12 protužidovskih izgreda.


Citat Davida Renniea iz Daily Telegrapha, 5. listopada 2006.

  Radikalni muslimani iz francuskih planskih naselja protiv policije vode neobjavljenu intifadu, koja uključujue nasilne sukobe u kojima svaki dan u prosjeku biva ozlijeđeno 14 policajaca. Nakon što je ministar unutrašnjih poslova izjavio kako je ove godine ranjeno gotovo 2500 policajaca, policijska zajednica je objavila da su njezini članovi uključeni u “građanski rat” sa muslimanima iz siromašnih banlieue planskih naselja, koja su gusto napučena nezaposlenom mladeži sjevernoafričkog porijekla.

  Rečeno je kako je situacija tako ozbiljna da su od vlade zatražili oklopna vozila za zaštitu policijskih službenika naselja, koja postaju opasna, nemoj-ići-tamo područja. Broj napada se u samo dvije godine povećao za trećinu. Policijski predstavnici su za list Le Figaro izjavili kako je očito da je tabu napadanja policajaca u patrolama razbijen (isto se događa i u Nizozemskoj).

  […] [Michel Thoomis, generalni sekretar sindikata Akcijska Policija,] izjavio je jučer: “Nalazimo se u stanju građanskog rata, planiranog i vođenog od strane radikalnih islamista. Ovo više nije stvar urbanog nasilja, ovo je intifada, pobuna, sa kamenjem i Molotovljevim koktelima. Incidenti više nisu situacije u kojima se nekoliko mladih ljudi suprostavlja policiji, sada se događa da se cijeli neboderi isprazne na ulice, kako bi svoje “drugove” pomogli spasiti od uhićenja.”

  […] Međutim, Gerard Demarcq, iz najvećeg policijskog sindikata Savez, odbacuje tvrdnje o intifadi kao gledanje manjine. Gospodin Demarcq je izavio kako povećan broj napada na policiju dokaz kako politika “ponovnog zauzimanja teritorija” kriminalnim bandama funkcionira.

Citat Paula Beliena iz Burssels Journala, 6. studenog 2005.

  Kako bi razumjeli što se događa, na današnje događaje ne smijemo gledati iz Zapadne perspektive. Kako bismo razumjeli mladež, moramo razmišljati poput njih. Pri tome ne mislim na zamišljanje sebe u njihovim cipelama, zamislite njihove umove u svojoj glavi. Važno pitanje glasi: kako ovi pobunjenici doživljavaju sebe u odnosu na francusko društvo?

  Za razliku od svojih očeva, koji su u Francusku došli iz muslimanskih zemalja, prihvačajući da su, iako ostaju muslimani, došli živjeti u ne-muslimansku zemlju, ovi pobunjenici na Francusku gledaju kao na svoju zemlju. Oni su ovdje rođeni. Ova zemlja je njihova zemlja. A kako su oni muslimani, ova zemlja, ili u svakom slučaju jedan njezin dio, je također i muslimanska. […] Zapadni Europljani ne mogu kriviti muslimansku mladež zbog toga što tako gleda na svijet. Europa je svojom voljom otvorila vrata muslimanima, ne samo dozvolivši masovno useljavanje do sad neviđenih razmjera, već i kroz poticanje novopridošlih na zadržavanje svoje kulture.

  […] Oni mediji koji nam govore kako pobunjena mladež želi biti dio društva od kojeg se osjeća odbačenom, krivo interpretira činjenice. Kako pobunjenici na to gledaju gledaju – oni nisu dio našeg društva i žele da i mi ostanemo izvan njihovog društva. Nasilje u Francuskoj ni na koji način nije usporedivo sa nasiljem crnaca u SAD-u u 1960-tima. Pariški dopisnik New York Timesa koji piše kako se radi o “varijaciji istog problema” ili laže ili uopće ne zna o čemu govori. Nasilje u Francuskoj je od one vrste koja se viđa kada jedna grupa želi nametnuti svoj autoritet i izbaciti druge sa svog područja. […] Muslimani ne žele da ih itko izvana patronizira i miješa se u njihov način života u predgrađima svih velikih gradova Zapadne Europe. Njihova poruka je: mičite nam se s puta, gubite se s našeg teritorija i: ponašate se kao da ste vi ovdje glavni, ali mi ćemo vam pokazati kako stvari stvarno stoje.

Citat Paula Beliena iz The American Conservativea, 5. prosinca 2005.

  Lako je razumjeti zašto je mladež iz predgrađa postala tako nasilna kada je [francuski ministar unutrašnjih poslova] Sarkozy tamo pokušao uspostaviti zakon i red. Mladež je tamo držala primat, neizazvana, desetljećima. Ako dopuste francuskim vlastima da ponovo uspostavi vlast, izgubiti će svoje uporište. Za razliku od zapadnih intelektualaca, oni shvaćaju da se sve svodi na pitanje tko kontrolira određeni teritorij. Policija i bande bore se oko toga čiji će se zakoni primjenjivati u njihovom susjedstvu: zakoni Francuske Republike ili zakoni Eurabije.

  […] Sarkozy, koji je u ovom ratu upotrijebio samo policijske snage, nije uspio prevladati zbog toga što nije imao sredstva za pobjedu u teritorijalnom sukobu. Nakon dva dana pobuna, policijski službenici su upozorili kako nemaju sredstva za pobjedu u onom što su (ispravno) nazvali “građanskim ratom”. […] Međutim, siromašni domorodci koji žive u doseljeničkim četvrtima znaju bolje. Oni znaju da generali Eurabije, vođe mladeži, voze BMW i Mercedes automobile (koje se nitko ne usuđuje zapaliti), da koriste mobilne telefone i osobna računala kako bi poslali naredbe svojoj vrlo pokretljivoj vojsci. Rat u Francuskoj ne vodi se zbog socijalne nepravde, već zbog teritorija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: